Justyna Madan
RedaktorStrefa BiznesuBiała Podlaska
274 materiały
Z wykształcenia kulturoznawczyni, jako dziennikarz pracuję od 2017 roku. Z Polską Press związałam się pod koniec 2021 roku, pisałam dla Strefy Agro, obecnie współpracuję ze Strefą Biznesu. Tematy społeczne nie są mi obce. Chętnie rozmawiam i piszę o wpływie człowieka na naszą planetę oraz o tym, co możemy zrobić, aby powstrzymać rosnącą temperaturę, zanieczyszczenie powietrza i wysychanie rzek. Są to oczywiście tylko niektóre, z szerokiego grona tematów, które poruszam.
W życiu prywatnym miłośniczka kotów i kolekcjonerka książek. Wyznaję zasadę, że czytanie to nie zawody. Wybieram reportaże, literaturę piękną, czasem kryminały. Zdarza mi się oceniać książki po okładkach, zamiast recenzji wolę sprawdzić jakie emocje wywołuje dana książka. W wolnych chwilach podróżuję, a podróżując najpierw jem, później zwiedzam.
Co ty wiesz o jajkach? Odpowiedz na pytania i sprawdź
Dlaczego jajko opada na dno szklanki z wodą, czym się różni „trójka” od „zerówki”, dlaczego kura obraca jajko podczas wysiadywania? Czy znasz odpowiedzi na te...
Polski muflon wzbudza sensację. Filmik hitem w sieci
Do Polski trafiły ponad 100 lat temu, zostały tutaj sprowadzone, żeby uatrakcyjnić myśliwym polowania. Od tamtej pory muflony kojarzą się głównie z Karkonoszami...
Zioła, które warto ususzyć jesienią i czerpać z nich zimą
Warto docenić korzyści, jakie płyną z domowej uprawy i suszenia ziół. To nie tylko melisa i mięta, ale również szałwia, tymianek, czy rozmaryn mogą zasilić...
Jakie znaczenie dla przyrody ma śnieg i jak wpływa na naszą planetę?
Śnieg za oknem nie cieszy każdego. Ciężej jeździ się samochodem, trzeba w pośpiechu zmieniać opony na zimowe, zasypane chodniki utrudniają spacery, dochodzi...
Takie są ceny jajek wiejskich i tych z marketu
Jajka to nieodłączny element na polskich stołach. Przyrządzamy je na wiele sposobów i dodajemy do wielu różnych potraw. Warto wiedzieć, co oznaczają numery na...
Dlaczego żywność ekologiczna jest droższa? Jaka to różnica w cenie? Sprawdzamy
Coraz chętniej zerkamy w stronę ekologicznej żywności. Jesteśmy świadomi tego, że te produkty są wolne od chemikaliów i szkodliwych składników. Rozpoznamy je po...
Kto tak głośno krzyczy i zajada się jemiołą? Jemiołuszka!
Jest jednym z tych ptaków, które przylatują do Polski, żeby w naszym kraju przezimować. Może nam się to wydawać zaskakujące, bo przecież wciąż zdarzają się zimą...
Gdzie powstanie składowisko odpadów promieniotwórczych?
Proces wyboru lokalizacji nowego powierzchniowego składowiska odpadów promieniotwórczych, miał wygasnąć 15 listopada br., ale resort klimatu i środowiska...
Choinka na Boże Narodzenie. Które drzewko jest ekologiczne?
Święta Bożego Narodzenia mają wiele symboli, a jednym z nich jest choinka. Niektórzy, zgodnie z tradycją, dekorują drzewko 24 grudnia, inni myślą o tym już w...
Tyle aktualnie zapłacimy za słoik prawdziwego miodu
Cena miodu zależy przede wszystkim od tego, czy w ogóle powstał. Im mniej roślin do zapylenia, tym mniej miodu trafi na sklepowe półki. Te popularne, jak...