Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która...
fot. Zinkevych/Getty Images

Dlaczego warto częściej jeść czarną porzeczkę? Skorzystają: odporność, serce i wzrok. Podajemy domowy przepis na dżem z czarnej porzeczki

Obniżają stężenie cholesterolu we krwi

Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która hamuje odkładanie się cholesterolu frakcji LDL w tętnicach, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. W badaniach naukowych wykazano, że obniżenie stężenia cholesterolu następuje przy codziennym piciu 250 ml soku z czarnej porzeczki lub spożywaniu ok. 300 g tego owocu.

Zobacz również

Rosja otworzyła nowy front. Ukraina traci kolejne miejscowości

Rosja otworzyła nowy front. Ukraina traci kolejne miejscowości

Czwarte miejsce piłkarek UKS SMS Łódź już zapewnione

Czwarte miejsce piłkarek UKS SMS Łódź już zapewnione

Polecamy

Przyjmujesz tak żelazo? Może się nie wchłaniać, a ty sobie szkodzisz

Przyjmujesz tak żelazo? Może się nie wchłaniać, a ty sobie szkodzisz

Policjanci zabezpieczali znalezione niewybuchy na remontowej drodze K 65 [WIDEO]

Policjanci zabezpieczali znalezione niewybuchy na remontowej drodze K 65 [WIDEO]

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka