Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Grill jednorazowy – co warto wiedzieć przed zakupem? Sprawdź, czy jest bezpieczny dla zdrowia. Grillowanie na jednorazówce – wady i zalety

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Wideo
od 16 lat
Sporo osób zaopatruje się nw okresie letnim w jednorazowe grille, które są nie tylko tanie, ale również zajmują niewiele miejsca i są lekkie. Dlatego sprawdzają się zwłaszcza podczas pieszych wycieczek czy wyprawy rowerowej, bo można zapakować je do plecaka czy torby. Zobacz, jakie zalety i wady ma jednorazowy grill. Sprawdź, jak długo się rozpala i czy jest zdrowy.

Spis treści

Grill jednorazowy: gdzie kupić, ile kosztuje i co jest w komplecie?

Jednorazowe grille kupimy w czasie majówki na większych stacjach benzynowych, a przed majowym weekendem również w hipermarketach i popularnych dyskontach. To niewielkie i lekkie urządzenie zmieści się w standardowym plecaku, siatce na zakupy czy poręcznej rowerowej torbie. Koszt najtańszego tego typu grilla to kwota rzędu zaledwie kilkunastu złotych.

Grill jednorazowy to niewielkie i lekkie urządzenie zmieści się w standardowym plecaku, siatce na zakupy czy poręcznej rowerowej torbie. Koszt najtańszego
Grill jednorazowy to niewielkie i lekkie urządzenie zmieści się w standardowym plecaku, siatce na zakupy czy poręcznej rowerowej torbie. Koszt najtańszego tego typu grilla to kwota rzędu zaledwie kilkunastu złotych. Animaflora/Getty Images

Grill jednorazowy składa się z:

  • tacki, która jest wykonana z żaroodpornego materiału (np. aluminium) i jest wypełniona brykietem nasączonym substancją przyspieszająca rozpalenie grilla. Pamiętajmy, że trzeba zachować ostrożność, bo tacka mocno się nagrzewa się i łatwo można się poparzyć;
  • metalowej kratki, na której grilluje się np. warzywa, mięso, czy kiełbasę;
  • drucianej podstawy, która odseparowuje grilla od trawy czy piasku i imituje nóżki urządzenia.

W zestawie z grillem jednorazowym często otrzymujemy również podpałkę w formie arkusza papieru parafinowanego.

Ile czasu rozpala się grill jednorazowy? To prostsze niż myślisz!

Kompaktowy jednorazowy grill rozpala się ok. 15-20 minut. Jego uruchomienie nie jest skomplikowane i nawet osoba, która pierwszy raz grilluje samodzielnie, na pewno świetnie sobie poradzi. Wystarczy podpalić kartkę znajdującą się we wnętrzu na brykiecie za pomocą zapałek czy też zapalniczki i następnie odczekać kilkanaście minut aż zrobi się żar. Podczas rozpalania i nagrzewania grilla jednorazowego możemy poczuć charakterystyczny zapach, który z czasem powinien się ulotnić. Winowajcą jest środek łatwopalny, który producent urządzenia dodaje do brykietu, żeby łatwiej się rozgrzał i wygenerował żar.

Co możemy przygotować na jednorazowym grillu?

Na jednorazowym grillu możemy zgrillować m.in.:

  • klasyczną i białą kiełbasę,
  • warzywne szaszłyki,
  • cienkie plastry karkówki,
  • oscypki,
  • kaszankę.

Większy i grubsze kawałki mięsa nie nadają się przygotowania na jednorazowym grillu, bo zanim zdążą się upiec, prawdopodobnie skończy się paliwo. Wprawdzie niektóre droższe urządzenia mogą działać efektywnie nawet do trzech godzin, ale lepiej nie ryzykować, że potrawa nie będzie dostatecznie wypieczona. Po zakończeniu grillowania, nie musimy zalewać go wodą. Wystarczy zaczekać, aż tacka z brykietem ostygnie, a następnie możemy ją zgnieść i umieścić w przydrożnym koszu na odpady. Zanim jednak to zrobimy, upewnijmy się, że grill jest zupełnie wygaszony.

Czy jednorazowy grill jest zdrowy?

Czy grillowanie na jednorazówce jest szkodliwe dla zdrowia? Oczywiście, że tak. Aluminiowa tacka, która jest główną częścią składową urządzenia plus brykiet nasączony chemią, to niezbyt prozdrowotny duet. Dania przygotowane na tradycyjnych grillach węglowych nie są rekomendowane przez lekarzy. Wytapiany z potraw tłuszcz spala się w ogniu i przekształca się w niezdrowe opary. Dlatego coraz więcej osób rezygnuje z tradycyjnych grilli na rzecz urządzeń zasilanych gazem.

Kompaktowy grill jednorazowy w wersji ekologicznej

Coraz częściej pojawiają się w letniej ofercie sklepów grille jednorazowej w wersji ekologicznej, które są biodegradowalne. Wprawdzie są nieco cięższe od tych powszechnie znanych, ale za to składają się wyłącznie z naturalnych materiałów – bambusa, tektury, drewna olchy czy węgla drzewnego. Po grillowaniu wystarczy wrzucić go do ogniska i problem poszukiwania kosza na odpady znika.

Polecjaka Google News - RegioDom

Rozpocznij sezon grillowy

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Grill jednorazowy – co warto wiedzieć przed zakupem? Sprawdź, czy jest bezpieczny dla zdrowia. Grillowanie na jednorazówce – wady i zalety - RegioDom.pl

Wróć na elblag.naszemiasto.pl Nasze Miasto