Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najprostsze ciasto czekoladowe na świecie. Zawsze się udaje i pysznie smakuje. Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe mieszane widelcem

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Najlepsze i najprostsze ciasto czekoladowe. Zrobisz je w 5 minut i upieczesz w 30 min. Zobacz, jak łatwo je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Najlepsze i najprostsze ciasto czekoladowe. Zrobisz je w 5 minut i upieczesz w 30 min. Zobacz, jak łatwo je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na coś słodkiego, ale też szybkiego do przygotowania? Polecam przepis na najprostsze ciasto czekoladowe na świecie! Nie musisz używać miksera, gnieść ciasta czy ubijać piany z białek. Wystarczy ci miska i widelec. Ciasto jest pyszne, idealnie wilgotne i puszyste. Wprost rozpływa się w ustach. Przekonaj się, jak świetnie smakuje i wypróbuj przepis na szybkie ciasto czekoladowe mieszane widelcem.

W skrócie:

Szybkie ciasto – sprawdzony przepis

Nie musisz posiadać dużych zdolności kulinarnych, by przygotować pyszne ciasto. Mam dla ciebie przepis, który udaje się każdemu. Polecam rewelacyjne ciasto czekoladowe mieszane widelcem. To banalnie prosty do przygotowania wypiek, który smakuje obłędnie. Ciasto jest miękkie, wilgotne, ale i wyrośnięte. Pięknie prezentuje się na stole i z powodzeniem można podać je na spotkaniu z bliskimi. Proponuję oprószyć ciasto cukrem pudrem, ale równie dobrze można polać je roztopioną czekoladą, polewą kakaową czy lukrem.

Zobacz w galerii, jak prosto i szybko możesz zrobić pyszne ciasto czekoladowe.

Przepis na ciasto czekoladowe mieszane widelcem

Czas przygotowania: 5 minut + 30 minut pieczenia,
porcja: na blaszkę 23x35 cm,
poziom trudności: łatwy.

Składniki
suche składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • 1 niepełna szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,

Sprawdź: Wrzucasz do masy całą czekoladę, pieczesz i gotowe. Ciasto z całą tabliczką czekolady jest szybkie i pyszne. Zobacz, jak je zrobić

mokre składniki:

  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 70 ml oleju,
  • 5 łyżeczek powideł śliwkowych lub innego dżemu.

Jak zrobić szybkie i proste ciasto czekoladowe?

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza w opcji góra-dół.
  2. W dużej misce wymieszaj widelcem wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
  3. Jajka wbij do małej miseczki i roztrzep widelcem. Dodaj wszystkie pozostałe mokre składniki: mleko, olej i powidła.
  4. Wlej mokre składniki do suchych.
  5. Połącz wszystko widelcem. Nie musisz długo i dokładnie mieszać, wystarczy, że nie będzie widać mąki.
  6. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka – po wbiciu w ciasto patyczek powinien być suchy.
  8. Gotowe ciasto wyjmij z blaszki i wystudź.
  9. Przed podaniem możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Nie ubrudź się podczas gotowania!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najprostsze ciasto czekoladowe na świecie. Zawsze się udaje i pysznie smakuje. Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe mieszane widelcem - Strona Kuchni

Wróć na elblag.naszemiasto.pl Nasze Miasto