Badania naukowe potwierdzają:
Badania przeprowadzone przez dr. Bartosza Fotschkę z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przyniosły fascynujące wyniki. Dr Fotschka odkrył, że suplementacja prebiotykami sprzyja wzmożonemu rozkładowi polifenoli z malin, przekształcając je w związki chemiczne o jeszcze większym potencjale prozdrowotnym. Prebiotyki to produkty błonnika, które sprzyjają rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych, wpływając pozytywnie na metabolizm tłuszczy w wątrobie.
Skuteczne połączenie:
Dr Fotschka eksperymentował z połączeniem preparatu polifenolowego z malin z fruktooligosacharydami - prebiotycznym składnikiem. Wyniki były imponujące - synergiczne działanie obu składników zwiększyło efektywność metabolizowania polifenoli do bardziej prozdrowotnych związków. Mechanizm działania tej mieszanki obejmował wzrost liczby bakterii zdolnych do metabolizmu polifenoli w przewodzie pokarmowym oraz zwiększone stężenie korzystnych substancji docierających do wątroby. To z kolei wpłynęło korzystnie na metabolizm lipidów, stresem oksydacyjnym oraz stanem zapalnym w organizmie.
Perspektywy przyszłości:
Chociaż badania prowadzone były na poziomie laboratoryjnym, wyniki są obiecujące i wskazują na potencjał prozdrowotny takiego połączenia. Naukowiec podkreśla, że potrzebne są dalsze badania na ludziach, ale już teraz warto rozważyć łączenie malin z suplementami prebiotycznymi w codziennej diecie. Taka synergia może wspierać profilaktykę zdrowotną, a potencjalnie prozdrowotne produkty z tym połączeniem mogą znaleźć się na sklepowych półkach.
Podsumowanie:
Połączenie malin z prebiotykami okazało się być skutecznym tandemem prozdrowotnym. Maliny, bogate w przeciwutleniacze, zyskują dzięki suplementacji prebiotykami jeszcze większe działanie korzystne dla organizmu. Wyniki badań są obiecujące i dają nadzieję na rozwijanie produktów żywnościowych o podwyższonym potencjale prozdrowotnym. Niech maliny w połączeniu z prebiotykami staną się elementem Twojej zdrowej diety!
Źródło:
Wyniki badań dr. Bartosza Fotschkiego zostały opublikowane w renomowanym czasopiśmie Food Research International.
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?