Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane...
fot. Engin_Akyurt/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E1400 – Maltodekstryna (jako dekstryna)

Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane jako zagęstnik produktów skrobiowych, czyli zawierających mąkę wyrobów cukierniczych i słodyczy. Często występuje też w przetworach owocowych, zwłaszcza wysokosłodzonych, a także stanowi substancję pomocniczą w tabletkach i kapsułkach.

O czym się jednak nie mówi, to wysoki indeks glikemiczny tych związków, wyższy niż dla czystego cukru, oraz fakt że powoduje nasilony wzrost szkodliwych bakterii w jelitach (m.in. Salmonella i E. coli). Tym samym zwiększa ryzyko uszkodzeń ich śluzówki, a także rozwoju chorób zapalnych i alergii.

Zobacz również

Trzy osoby wpadły do wody na jeziorze Lubie. Zostały przewiezione do szpitala

Trzy osoby wpadły do wody na jeziorze Lubie. Zostały przewiezione do szpitala

Karambol na obwodnicy Trójmiasta. Jeden pojazd dachował!

Karambol na obwodnicy Trójmiasta. Jeden pojazd dachował!

Polecamy

Ten produkt nie tylko polepsza trawienie. Może zmniejszyć objawy ADHD u dzieci

Ten produkt nie tylko polepsza trawienie. Może zmniejszyć objawy ADHD u dzieci

Dwie mieszkanki Warmii i Mazur oszukano na ponad 180 tysięcy złotych

Dwie mieszkanki Warmii i Mazur oszukano na ponad 180 tysięcy złotych

Brawurowy motorowerzysta uległ wypadkowi

Brawurowy motorowerzysta uległ wypadkowi