Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Temu daniu trudno było oprzeć się na stołówce w PRL-u. Odkryj przepis na soczysty bryzol z cebulką. Kucharki miały na niego prosty patent

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W PRL-u na stołówkach, w restauracjach i barach często w menu gościł bryzol wieprzowy. Domowe gospodynie dodatkowo dusiły mięso, aby było delikatniejsze.
W PRL-u na stołówkach, w restauracjach i barach często w menu gościł bryzol wieprzowy. Domowe gospodynie dodatkowo dusiły mięso, aby było delikatniejsze. 123rf.com/alpaksoy/zdjęcie ilustracyjne
Bryzol to rodzaj kotleta przygotowywanego z mięsa wieprzowego lub wołowego. W czasie PRL-u podawano go na stołówkach i w ramach domowego niedzielnego obiadu. Wystarczyło rozbić plaster mięsa i obsmażyć go z cebulą. Gospodynie domowe stosowały prosty trik, dodając odrobinę rosołu, aby duszone mięso było delikatne i smakowało jak za dawnych lat.

W skrócie

Tradycyjny bryzol może być podawany w dwóch wariantach. Poza przepisem, który podajemy poniżej, spotkać można bryzol rozumiany jako rodzaj kotleta mielonego. W tym przypadku mięso bywało siekane, a kotlety rozpłaszczane, panierowane w bułce tartej i smażone. Drugi sposób na prawdziwy bryzol to roztłuczenie mięsa na cienkie płaty, obtoczenie ich w mące, smażenie wraz z cebulą i pieczarkami, a następnie duszenie w bulionie, aby uzyskać esencjonalny mięsny sos. Sprawdź przepis na bryzol z polędwicy wieprzowej.

Bryzol wieprzowy z cebulką – przepis na klasyczne danie z PRL-u

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej lub karkówki,
  • 2 cebule,
  • 30 g mąki pszennej do obtoczenia,
  • 3 g soli,
  • 3 g czarnego świeżo zmielonego pieprzu,
  • 50 ml oleju do smażenia,
  • 30 ml bulionu warzywnego do duszenia mięsa.

Jak zrobić bryzol wieprzowy?

Przygotowanie:

  1. Mięso należy pokroić na średniej grubości plastry i roztłuc na cienkie kotlety.
  2. Następnie oprószyć czarnym pieprzem i obtoczyć w mące pszennej.
  3. Cebulę trzeba pokroić w cienkie półplasterki lub piórka.
  4. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie oleju na patelni i obsmażenie cebuli.
  5. Na drugiej patelni trzeba smażyć płaty mięsa do uzyskania złoto-brązowego koloru.
  6. Następnie można wlać bulion i dusić przez około 5 minut do uzyskania pysznego sosu.
  7. Uduszony bryzol przed podaniem trzeba obsypać podsmażoną cebulą.
  8. Bryzol wieprzowy można na koniec posolić i podawać z purée ziemniaczanym i ogórkami kiszonymi.

Wypróbuj także przepis z mortadelą:

Inne rodzaje mięsa na bryzol

W czasie PRL-u trudno było o wołowinę, więc wielokrotnie zamieniano ją na wieprzowinę, drób lub znacznie tańszą koninę. Jednak jeżeli chcecie uzyskać bryzol wołowy, to zachęcamy do skorzystania z antrykotu wołowego lub kruchej polędwicy.

Przyprawy do bryzolu

Tradycyjny bryzol można doprawić różnymi ziołami. Świetnie będzie smakować słodka papryka w proszku, a nawet jej wędzona wersja. Ponadto można skorzystać z tymianku lub rozmarynu, które nadadzą daniu wyrazistego aromatu. Warto solić mięso dopiero przed podaniem, aby wcześniej nie stwardniało.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Temu daniu trudno było oprzeć się na stołówce w PRL-u. Odkryj przepis na soczysty bryzol z cebulką. Kucharki miały na niego prosty patent - Strona Kuchni

Wróć na elblag.naszemiasto.pl Nasze Miasto