Tu możesz znaleźć najlepsze lodziarnie w Elblągu. Polecane miejsca we wrześniu 2023

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie na lody w Elblągu?
Gdzie na lody w Elblągu? badmanproduction
Przeczytaj, gdzie się znajdują posiadające bogatą ofertę lodziarnie w Elblągu. Lato bez wątpienia się wszystkim z nimi kojarzy. Kiedy na zewnątrz jest gorąco i słonecznie, mogą okazać się niezastąpionym sposobem na ochłodę. Zajrzyj na chwilę do przeszłości, aby sprawdzić gdzie były ich początki. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Elblągu.

Jak powstały lody?

Po raz pierwszy w starożytnych Chinach wspominano o deserach z owoców, lodu i mleka. Tym wymyślnym rarytasem delektowali się też wybrańcy zamieszkujący starożytny Rzym i Grecję. Ze względu na konieczność pozyskiwania lodu z gór był to posiłek unikatowy w formie współczesnego sorbetu.

W epoce Renesansu odkryto, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie włożony do naczynia z solą i lodem zostanie on zamrożony. Pierwsza lodziarnia nosząca nazwę Cafe Procope powstała we Francji w 1686 roku.

W Polsce w dwudziestoleciu międzywojennym modne stało się uczęszczanie do lodziarni i cukierni. Lody nabyć można było również na ulicy ze specjalnych wózków. Wydawano je w pucharkach, oferta zaś zawierała podstawowe smaki, czekoladowe i śmietankowe.

Po II wojnie światowej lody produkowane były na większą skalę, a ich konsumpcja stała się popularna. W początkowych latach tego okresu rzemieślnicy wytwarzali je w specjalnych maszynkach i umieszczali w beczkach z solą i lodem. Nakładali je za pomocą łyżek na andruty i wafle. Smaki oferowane wówczas nie były zbyt urozmaicone. Głównie były to lody mleczne, śmietankowe, w sezonie także truskawkowe, czekoladowe lub z dodatkiem świeżych owoców. Z biegiem czasu powstawały nowe smaki, a ich produkcja rozszerzała się. Podawane były w waflowych pucharkach, zaczęto wytwarzać także lody gałkowe.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera

Współcześnie lody robione są z gotowych proszków z dodatkiem konserwantów i wzmacniaczy smaku. Wciąż jednak możemy spotkać w Elblągu lodziarnie, w których podobnie, jak kiedyś wykonuje się produkt z najwyższą starannością i dbałością o jakość, stosując przy tym tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Elblągu, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Dodaj firmę
Logo firmy Okulki lody z pasją
Elbląg, Poznańska 4
Autopromocja

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Elblągu

katalog firm

Jakie lody możesz zjeść w lodziarniach w Elblągu?

Różnorodność tego popularnego deseru jest duża. Latem w wielu miejscach widzimy lodziarnie podające lody włoskie, z automatu oraz amerykańskie, czyli tzw. świderki. Oprócz tego są jeszcze lody gałkowe. Kolejny deser to sorbety przyrządzane z wody i owoców.

Lody włoskie robione są z gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W procesie produkcji napowietrza się je, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż innych lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A do tego możemy dodać polewę, także w różnych smakach.

Lody amerykańskie mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperaturę mrożenia niższą. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Dlatego też nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

Lody wegańskie różnią się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie mleka i śmietany. Są to zazwyczaj sorbety lub lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Mają podobne walory smakowe, jak te tradycyjne i na pewno są zdrowe.

To warto wiedzieć

Kaloryczność lodów

Gdy sięgamy po lody zastanawiamy się na pewno czy są kaloryczne i czy nie zaszkodzą naszej figurze. W zależności od tego, jakie są to lody porcja 100 g zawiera w sobie około 200 kcl. Gałka lodów waniliowych dostarczy nam około 130 kcl. Biorąc pod uwagę inne desery jest to niewielka ilość. Dlatego też możemy bez obaw zajadać się nimi w upalne dni.

Najzdrowsze mogą okazać się lody domowej roboty. Do tego można wykorzystać jogurt lub wodę, świeże owoce i dodatki, np. orzechy. Dodanie małej ilości cukru lub zdrowszego zamiennika przyniesie taki efekt, że kaloryczność spadnie.

Okazje

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na elblag.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie