MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsza sałatka przeczyszczająca. Pożegnaj problemy z trawieniem, przywitaj szczupły brzuch! Główny składnik odtruwa i wzmacnia organizm

Redakcja
Wideo
od 16 lat
Problemy z trawieniem i kilogramami? Ta sałatka jest najlepszym sposobem na oczyszczenie jelit i pobudzenie odtruwania organizmu z toksyn. Wzdęcia i zaparcia znikną, a brzuch będzie bardziej płaski. Z tym przepisem łatwiej też schudniesz i utrzymasz szczupłe ciało.

Spis treści

Sałatka oczyszczająca jelita – przepis na dobre trawienie

Początek wiosny to czas, gdy czujemy się ociężali i mamy problemy trawienne. Gdy na dodatek brakuje świeżych warzyw, można wspomóc się daniem z produktu dostępnego cały rok.

Składniki sałatek w półmiskach z dekoracją z sałaty
Sałatki i surówki warto jeść każdego dnia, ale jeden rodzaj jest szczególnie polecany wiosną iiievgeniy/Getty Images

Sałatka z buraka może być jedzona przez cały rok, a zwłaszcza na przednówku. To warzywo korzeniowe jest lekkie i smaczne, a przede wszystkim rozluźnia treść jelitową i przyspiesza jej pasaż przez jelito. Jedzona codziennie działa przeczyszczająco, ale w Łagody i nieinwazyjny sposób. Buraki są niezwykle zdrowe, m.in. pomagają pozbyć się niestrawności, wzdęć i gazów, a także zaparć, również z biegunkami w przebiegu zaburzeń jelitowych (warto wtedy jednak zwrócić uwagę na pozostałe składniki sałatki).

Zobacz też: Sałatka astronauty to najzdrowszy posiłek również na Ziemi

Tak działa zawarty w buraku błonnik rozpuszczalny w wodzie, który ponadto pomaga obniżać poziom cukru i cholesterolu we krwi, a ponadto betaina. Związek ten poprawia funkcjonowanie jelita, wspomagając działanie enzymów trawiennych, a także wzbogaca mikroflorę jelita grubego. Przyspieszony pasaż treści pokarmowej pomaga też zapobiegać długotrwałemu kontaktowi z zawartymi w niej toksynami i ich wchłanianiu, a także procesom fermentacyjnym i gnilnym.

Betaina ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne (podobnie jak barwniki buraka) łagodzi podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego, chroni wątrobę przed toksynami i stłuszczeniem, pomaga zapobiegać gromadzeniu kwasu moczowego w dnie moczanowej,

Czerwonofioletowe barwniki w buraku to betacyjaniny, głównie betanina. Mają działanie przeciwnowotworowe i chroniące hemoglobinę w czerwonych krwinkach i mioglobinę w mięśniach. Dzięki temu burak wspomaga leczenie anemii i poprawia wydolność organizmu. To idealne wzmocnienie organizmu po zimie, zwłaszcza, że bulwy zapewniają także witaminy i sporo potasu. Ten z kolei działa moczopędnie, co ułatwia oczyszczanie organizmu poprzez nerki.

Oczyszczająca sałatka z buraka i marchewki

Sałatka z buraka i marchewki na oczyszczenie jelit to potrawa niedroga i łatwa do przygotowania. Najważniejsze, by odpowiednio wcześniej przygotować bulwy, by zdążyły ostygnąć. Surowe buraki można spożywać głównie w postaci soku, bo w całości są zbyt ciężkostrawne. Poddane obróbce termicznej nadają się do jedzenia nawet na diecie lekkostrawnej.

Jak zrobić sałatkę z buraka i marchewki? Przepis jest niezwykle prosty.
Składniki:

  • 3 buraki czerwone,
  • 3 duże marchewki,
  • 2 cebule dymki,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • pieprz i sól do smaku.

Zobacz też: Lekkie sałatki na kolację

Przygotowanie:

  1. Obierz wystudzone buraki i surową marchewkę.
  2. Zetrzyj warzywa na grubej tarce.
  3. Posiekaj cebulę i dodaj wraz z natką do warzyw.
  4. Dodaj oliwę, sok z cytryny i przyprawy.

Jak zrobić buraki do sałatki?

Buraki do sałatki najlepiej przygotować razem ze skórką po dokładnym umyciu w całości. Można gotować je w wodzie – bez obierania tracą najmniej cennych związków, a także na parze, choć to bardziej czasochłonne. Gotowanie w wodzie zajmuje od 30 minut do godziny, co zależy m.in. od ich wielkości i tego, czy jest to warzywo młode, czy długo przechowywane. Twardość warto kontrolować nożem lub widelcem.

Dobrym sposobem jest także pieczenie buraków w mundurkach. W tym celu należy położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni na 60-90 minut. Można też piec buraki obrane i pokrojone, choć w tej postaci nie są tak polecane, jak miąższ obrany ze skóry po obróbce.

Co dodać do sałatki z buraczków?

Klasyczne dodatki do sałatki z buraczków to oprócz marchewki także inne warzywa takie, jak cebula, papryka, szczypiorek, ogórek kiszony czy rukola. Można sięgnąć także po pomidory, rzodkiewkę, posiekaną natkę. Odmianą będzie też marchewka pieczona, papryka w occie czy sałata musztardowa.

Czytaj też: Czy nowalijki są zdrowe?

Do sałatki buraczanej często dodaje się też produkty białkowe, takie jak ser fety, jajka czy śledź. Na diecie oczyszczającej warto jednak z ich zrezygnować, danie będzie też lżejsze. Jeśli ma być bardziej treściwe, polecamy raczej orzechy i pestki. Zamiast majonezu warto wybrać oliwę z oliwek albo inny zimnotłoczony olej. Smak sosu podkręci dobra musztarda albo chrzan.

Obok sałatki z buraczków warto wybierać także inne przeczyszczające opcje z tym warzywem, m.in. zakwas buraczany, sok z buraków, buraczki purée. Polecamy także buraki kiszone do surówek mieszanych.

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najlepsza sałatka przeczyszczająca. Pożegnaj problemy z trawieniem, przywitaj szczupły brzuch! Główny składnik odtruwa i wzmacnia organizm - Strona Zdrowia

Wróć na elblag.naszemiasto.pl Nasze Miasto