Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaki regionu - korzenna nalewka na święta

Agnieszka Szukuć
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nalewka1.jpg
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nalewka1.jpg Nejmlez
W święta najlepiej rozgrzewa korzenna nalewka!

250g świeżych lub mrożonych żurawin
750 ml dobrej wódki (im lepsza wódka tym lepszy smak nalewki)
5 łyżek miodu
100g brązowego cukru
5 goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 strączek wanilii, rozcięty.

Żurawiny przebrać. Nakłuć igłą. Wszystkie składniki przełożyć do butelki, którą należy włożyć do lodówki i potrząsać kilka razy dziennie. Nalewka jest dobra już po tygodniu, ale jeśli zależy nam na bardziej wyrazistym smaku, można potrzymać ją dłużej. Przed podaniem trzeba przecedzić płyn.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na elblag.naszemiasto.pl Nasze Miasto