250g świeżych lub mrożonych żurawin
750 ml dobrej wódki (im lepsza wódka tym lepszy smak nalewki)
5 łyżek miodu
100g brązowego cukru
5 goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 strączek wanilii, rozcięty.
Żurawiny przebrać. Nakłuć igłą. Wszystkie składniki przełożyć do butelki, którą należy włożyć do lodówki i potrząsać kilka razy dziennie. Nalewka jest dobra już po tygodniu, ale jeśli zależy nam na bardziej wyrazistym smaku, można potrzymać ją dłużej. Przed podaniem trzeba przecedzić płyn.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?