MISTRZOWIE SMAKU 2018. Poznaj zwycięzców z Elbląga [zdjęcia]
MISTRZOWIE SMAKU- zwycięzcy z Elbląga
CUKIERNIA ROKU: Muffinkarnia Wisienka na Torcie, Elbląg Musi być ładnie, pysznie i świeżo Monika Skalska wiele lat przygotowywała torty w domu, bo zawodowo była szefową kuchni. W końcu zdecydowała się na własną cukiernię - Muffinkarnię Wisienka na Torcie (ul. Sukiennicza 5, Elbląg). - Początkowo były pomysły na pracownię tortów, ale pomyślałam, że warto wprowadzić do oferty niewielkie ciastka, np. muffinki, które można zjeść na miejscu, do kawy. Stąd ta wisienka na Torcie, bo to dodatkowy element głównej działalności - mówi Monika Skalska, właścicielka Muffinkarni. Swojego zawodu uczyła się już jako dziesięciolatka, pomagając cioci, która przygotowywała ciasta na wesela. Było trudniej, bo nie było m.in. mikserów, ale i tak przesądziło to o jej przyszłości i zawodzie. W produkowaniu tortów odnalazła swoją pasję, nawet gdy robi to już zawodowo. Nigdy się nie nudzi, bo stara się codziennie robić coś innego. - Robiąc tort trzeba zadbać zarówno o jego wygląd, jak i smak. Tylko takie połączenie da udany produkt - tłumaczy Monika Skalska. - Pytam się klientów, jak im smakowało, korzystamy z ich sugestii podczas przygotowywania. Na przykład ostatnio powstał tort z klasycznym lemon curdem, ale połączonym z mocną esencją herbacianą Earl Grey. Tort o takim smaku zamówiła pani, która jadła podobny w Anglii. Wyzwaniem jest dla mnie odtworzyć ten smak, korzystając wyłącznie z naturalnych składników. Bo liczy się jakość i świeżość produktów, z których powstają torty. - Używamy prawdziwej śmietany 36 procent, naturalnych składników, ale też przygotowujemy torty dla bezglutenowców - dodaje nasza rozmówczyni. - Kiedy jadą na wakacje, odwiedzam... cukiernie. Lubię słodycze i szukam inspiracji, nowych smaków, które kiedyś być może wykorzystam u siebie.