W skrócie
Domowe śledzie w sosie curry to prawdziwy rarytas. Można spotkać wiele pomysłów na przyrządzenie tego przysmaku. Niektóre z nich zalecają dodanie cukru, inne stawiają na słodkie rodzynki. Takie śledzie w sosie curry z rodzynkami można podać osobom lubiącym śledzie po kaszubsku. Ponadto matjasy w curry można doprawić odrobiną kurkumy, która wzmocni złocistą barwę. Poznaj przepis, który urozmaici wieczerzę wigilijną.
Śledzie w sosie curry – przepis z majonezem
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 15 minut + minimum 1 godzina schładzania w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych np.: matjas,
- 1/2 białej cebuli,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka curry w proszku,
- 1 łyżka oleju,
- 1 jabłko,
- 1 łyżka majonezu,
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 20 g natki pietruszki.
Jak zrobić śledzie w sosie curry?
Sposób przygotowania:
- Na początku włożyłam śledzie do mleka i moczyłam je przez 6 godzin, aby pozbawić je nadmiernej soli. Jednak najlepiej smakują, gdy mogą moczyć się przez 24 godziny.
- Wymoczone śledzie w mleku osuszyłam i pokroiłam na kwadratowe kawałki.
- Filety śledziowe ułożyłam na półmisku.
- Obie cebule umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Tak samo przygotowałam ząbki czosnku.
- Na patelni rozgrzałam olej i przesmażyłam cebulę z przyprawą curry, aby wzmocnić ich aromat.
- Gdy cebula się zarumieniła, dodałam czosnek. Smażyłam przez około 1 minutę na małym ogniu.
- Przesmażoną cebule z curry odstawiłam do wystudzenia.
- W szklance wymieszałam majonez z jogurtem naturalnym i świeżo zmielonym pieprzem. Do sosu dodałam przestudzoną pastę curry z patelni.
- Powstałym sosem polałam równomiernie śledzie i delikatnie wymieszałam.
- Jabłko obrałam i pokroiłam w kostkę. Następnie dorzuciłam do śledzi i wymieszałam.
- Śledzie w sosie curry przykryłam folią spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki, aby się „przegryzły”.
- Przed podaniem śledzie posypuję posiekaną natką pietruszki.
Dodatki do śledzia w sosie curry
Do prostych śledzi z przyprawą curry można dodawać różne słodkie i chrupiące składniki. Jeśli nie przepadasz za rodzynkami, sprawdzi się suszona żurawina lub suszona wiśnia. Do śledzi w sosie curry polecam dodać posiekane orzechy włoskie, które nadają im odświętnego charakteru. Do sosu można dodać także łyżkę ostrej musztardy np.: typu Dijon, która nada wyrazistości daniu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?