Spis treści
Szparagi - dlaczego warto je jeść?
Szparag jest warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. Jadalne są jego młode pędy. W sklepach można kupić białe i zielone szparagi, które mimo różnic są pędami tego samego gatunku. Różna barwa wynika z różnego sposobu uprawy – zielone wyrastają nad powierzchnię gruntu, a białe rosną przysypane ziemią.
Sezon na szparagi - kiedy?
W wielu sieciach handlowych, takich jak Biedronka, Lidl czy na przykład Carrefour pojawiły się już pierwsze szparagi. Obecnie można je kupić za około 10-15 złotych za 250 gramów. Nie są to jednak szparagi wyhodowane w Polsce, większość z nich pochodzi między innymi z Hiszpanii. A to oznacza, że musiały przebyć bardzo długą drogę, zanim trafiły na sklepowe półki.
W Polsce sezon na szparagi rozpoczyna się nieco później - w maju i trwa niestety tylko około miesiąca - do czerwca. Warto poczekać i w tym czasie kupować szparagi. Wtedy łatwo dostać warzywa, które pochodzą z polskich upraw i które nie spędziły w transporcie zbyt wiele czasu. To również gwarancja, że zawierają dużo więcej wartości odżywczych.
Jak rozpoznać czy szparagi są świeże?
Świeży szparag nie może być zbyt miękki. Jeśli taki jest, to najpewniej jest po prostu zwiędły. Warto warzywa też delikatnie potrzeć o siebie - jeśli skrzypią, to znak, że są świeże. Znaczenie ma też grubość szparaga, zwłaszcza w przypadku odmiany białej. Jeśli warzywa są grube, to prawdopodobnie są przerośnięte i nie będą smaczne.
Ważna jest też końcówka i główka. Świeże szparagi mają zamknięte, niepokruszone główki, które ściśle przylegają do łodygi. W przypadku szparagów białych, główka świeżych ma ten sam kolor co łodyga. Końcówka natomiast powinna być wilgotna. Sucha oznacza, że szparag jest nieświeży.
Szparagi - jak używać je w kuchni?
Szparagi w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Możesz na przykład:
- polać je oliwą, posypać solą i pieprzem i zapiec w piekarniku,
- dodać do sosu i podawać z makaronem,
- ugotować na parze,
- ugotować z nich zupę,
- owinąć szynką i upiec.
Inne zastosowanie szparagów
Według medycyny ludowej oraz wzmianek w literaturze pięknej szparagi bywają uważane za afrodyzjak. Współczesne badania potwierdziły jego działanie moczopędne, ułatwiające defekację, hipotensyjne (tj. obniżające nadciśnienie tętnicze – dzięki poprawie stosunku jonów potasu do sodu), a także dużą zawartość witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?