MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wyśmienita zupa paprykowa. Wygląda smakowicie i świetnie smakuje. Podczas gotowania cudownie pachnie. Przepis na pyszną zupę z papryką

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zupa paprykowa pełna smaku i koloru
Zupa paprykowa pełna smaku i koloru 123rf/zhuravlevaanna/zdjęcie ilustracyjne
Zupa paprykowa jest niezwykle aromatyczna, pięknie pachnie, wygląda oraz świetnie smakuje. Jest idealna na lekki posiłek, choć bardzo sycąca. Możesz dodać do niej takie mięso, jakie lubisz: kiełbaskę, boczek lub kurczaka z rosołu. Sprawdź przepis i wypróbuj doskonałą zupę z papryką.

W skrócie:

Zupa paprykowa kojarzy mi się z latem. Może dlatego, że przyrządzała ją moja ciocia, którą zawsze odwiedzałam w wakacje jako dziecko. Już na klatce schodowej pięknie pachniało papryką. Poza tym zupa jest bardzo kolorowa i dość lekka. Oczywiście można ją przyrządzać o każdej porze roku. Jest bardzo prosta do przygotowania i niesamowicie aromatyczna. Wystarczy mieć paprykę, dodać do niej marchew oraz ziemniaki. Tak naprawdę do zupy paprykowej możemy dodać jakikolwiek rodzaj mięsa: kiełbaskę, boczek, a nawet mięso z rosołu. Wypróbuj przepis i sprawdź, jak pyszna jest zupa paprykowa.

Zupa paprykowa – przepis na pyszną zupę z papryki

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 ml bulionu,

  • 4 średnie ziemniaki,

  • 2 czerwone papryki,

  • 2 marchewki,

  • kawałek kiełbasy, boczku lub innego mięsa,

  • 1 cebula,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

  • 100 ml śmietanki 30%,

  • ziele angielskie,

  • liść laurowy,

  • lubczyk,

  • po łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki,

  • sól, pieprz,

  • olej do smażenia,

  • koperek.

Jak zrobić zupę paprykową?

  1. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka i zagotowałam.

  2. W tym czasie obrałam i pokroiłam paprykę oraz marchewkę, dodałam do ziemniaków.

  3. Do wywaru włożyłam lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe.

  4. Dodałam bulion i gotowałam wszystko do miękkości warzyw. Kiedy zmiękły, dodałam koncentrat i wymieszałam.

  5. W tym czasie podsmażyłam na oleju posiekaną cebulę z czosnkiem i pokrojoną kiełbaską.

  6. Dodałam do zupy, wymieszałam.

  7. W kubku rozrobiłam śmietankę z odrobiną zupy. Wlałam z powrotem do garnka.

  8. Gotową zupę posypałam koperkiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Smażona cukinia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyśmienita zupa paprykowa. Wygląda smakowicie i świetnie smakuje. Podczas gotowania cudownie pachnie. Przepis na pyszną zupę z papryką - Strona Kuchni

Wróć na elblag.naszemiasto.pl Nasze Miasto