W skrócie:
Tradycyjny bigos - sprawdzony przepis
Młoda kapusta to zdecydowana królowa sezonu wiosenno-letniego. Od maja aż do końca lata możemy cieszyć się tym pysznym, zdrowym warzywem. Warto wykorzystać ją w kuchni na różne sposoby. Polecamy m.in. wyśmienity i niesamowicie delikatny schab duszony z młodą kapustką, gołąbki, łazanki czy młodą kapustę zasmażaną z boczkiem. Jednym z najpopularniejszych dań z tego warzywa jest oczywiście tradycyjny bigos z młodej kapusty. To idealny pomysł na obiad na ciepłe dni. Jest sycący, aromatyczny i po prostu pyszny. Gwarantuję, że trudno będzie się od niego oderwać. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, więc można wracać do tego przepisu przez całą wiosnę i lato. Wypróbuj przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą i koncentratem pomidorowym.
Zobacz w galerii, jak krok po kroku zrobić najlepszy bigos z młodej kapusty.
Bigos z młodej kapusty - przepis z kiełbasą i koncentratem
czas przygotowania: ok. 40 minut
porcja na: ok. 5 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 mała główka młodej kapusty,
- 1 marchewka,
- 1 duża cebula lub dwie małe,
- 200 g boczku wędzonego lub surowego,
- 300 g kiełbasy np. wiejskiej lub podwawelskiej,
- ok. 1 litr wody lub bulionu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- koperek, ilość według uznania,
przyprawy:
- 3 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka cukru,
zasmażka:
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki oleju roślinnego.
Jak zrobić tradycyjny bigos z młodej kapusty?
- Umyłam i osuszyłam kapustę. Posiekałam ją na mniejsze kawałki.
- Przełożyłam kapustę do garnka i zalałam bulionem. Zagotowałam.
- Kiełbasę obrałam ze skórki i pokroiłam na mniejsze kawałki.
- Boczek pokroiłam w kostkę.
- Cebulę drobno posiekałam.
- Marchewkę obrałam i starłam na tarce na dużych oczkach.
- Na patelni podsmażyłam boczek i kiełbasę.
- Dodałam cebulę i marchewkę, smażyłam przez ok. 3 minuty.
- Do kapusty dodałam podsmażony boczek z kiełbasą, cebulą i marchewką.
- Dodałam także wszystkie przyprawy, wymieszałam i gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut.
- Następnie dodałam koncentrat pomidorowy, wymieszałam i gotowałam ok. 5 minut.
- Na koniec przygotowałam zasmażkę: na patelni podsmażyłam mąkę z olejem i mieszałam, aż lekko zbrązowiała.
- Dodałam do zasmażki kilka łyżek bigosu i wymieszałam, wrzuciłam całość do garnka z bigosem i znowu dokładnie wymieszałam.
- Dodałam posiekany koperek i gotowałam jeszcze ok. 5 minut.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?