MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Obłędna pieczeń rzymska z pieczarkami. Sprawdź przepis na pożywne mięsne danie. Taki klops nasyci domowników

Redakcja
Domowa pieczeń rzymska z pieczarkami to przysmak do zjedzenia w porze obiadowej lub jako danie główne na Wielkanoc.
Domowa pieczeń rzymska z pieczarkami to przysmak do zjedzenia w porze obiadowej lub jako danie główne na Wielkanoc. Getty Images/iuliia_n/zdjęcie ilustracyjne
Domowa pieczeń rzymska z pieczarkami to znakomite danie dla fanów grzybów. Klasyczna pieczeń rzymska przygotowywana jest z użyciem jajka na twardo. Ta tradycyjna potrawa jest zwyczajowo podawana w okresie wielkanocnym. Podpowiadamy jak zrobić klasyczną pieczeń rzymską z pieczarkami.

W skrócie

Pieczeń rzymska z pieczarkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Aby ją zrobić, nie trzeba mieć wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka prostych składników i przestrzeganie przepisu krok po kroku, aby stworzyć danie, które będzie zaskoczy gości wyjątkowym smakiem. Poznaj przepis na satysfakcjonujące danie na Wielkanoc.

Pieczeń rzymska z pieczarkami – prosty przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 jajko,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1/4 szklanki bulionu wołowego,
  • do dekoracji posiekana natka pietruszki lub tymianku.

Jak zrobić pieczeń rzymską z pieczarkami?

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszałam mięso mielone i doprawiłam przyprawami. Dodałam sól, świeżo zmielony czarny pieprz i dokładnie wymieszałam.
  2. Pieczarki obrałam i pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na rozgrzanym oleju na patelni nagrzanej na palniku o średniej mocy. Dodałam posiekany czosnek i cebulę.
  3. Pieczarki mieszałam do czasu, aż się zarumienią i odstawiam do wystudzenia.
  4. Masę mięsną połączyłam z pieczarkami, czosnkiem i cebulą.
  5. Następnie dodałam jajko i odrobinę bulionu.
  6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
  7. Pieczeń rzymską z pieczarkami przełożyłam do keksówki wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. Można także skorzystać z brytfanki.
  8. Piekarnik nagrzałam do 180° Celsjusza z opcją grzania góra-dół. Pieczeń rzymską z pieczarkami oblałam winem i bulionem.
  9. Pieczeń rzymską z pieczarkami piekłam przez 45 minut, aż zacznie odstawać od formy.
  10. Upieczoną pieczeń rzymską z pieczarkami odstawiłam do wystudzenia i przed podaniem udekorowałam posiekanymi ziołami.

Dodatki do pieczeni rzymskiej z pieczarkami

Smak domowej pieczeni rzymskiej można także urozmaicić, dodając świeżo startą gałkę muszkatołową oraz odrobinę lubczyku. Do domowej pieczeni rzymskiej z pieczarkami sprawdza się także dodanie pokrojonych w kostkę i ugotowanych warzyw korzeniowych. W szczególności marchewki, pietruszki i selera.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Obłędna pieczeń rzymska z pieczarkami. Sprawdź przepis na pożywne mięsne danie. Taki klops nasyci domowników - Strona Kuchni

Wróć na elblag.naszemiasto.pl Nasze Miasto