Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews!

Materiał informacyjny Restaurant Week

Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Autorskie trzydaniowe menu i prezent od partnera dostępne są w festiwalowej cenie. W niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl/. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Restauracja Warmia

To miejsce, w którym główną rolę grają regionalne produkty dopełniające smak dań Chefa kuchni. Na ul. Żeglarskiej 6 w Olsztynie spróbuj w mięsnym menu: dymionego tatara z kaparami, ogórkiem i marynowanymi grzybkami, na danie główne medalion z polędwiczki wieprzowej otulonej boczkiem na purée z czarnej fasoli. W drugiej wersji rozsmakuj się w plastrach palonego łososia pod ziołową kruszonką na musie z mango i pianą z kiszonego buraka, oraz w ragout z wegańskim filecikiem, warzywami korzennymi i pomidorami z polentą. Na deser beza z bitą śmietaną i owocami leśnymi. Rezerwuj i delektuj się niesamowitą aurą tego miejsca.

Słoneczna Przystań

Odkryj Słoneczną Przystań w Olsztynie, gdzie słońce, dobre jedzenie i wspaniała atmosfera tworzą magiczne chwile z bliskimi. Olsztyńska restauracja z okazji #FoodNewsGoodNews przygotowała na przystawki: chrupiące okonki lub rosół z lanymi kluskami i lubczykiem. Danie główne zależnie od wybranej wersji to: stek z buraka i kaszy jaglanej, sałata z warzywami i winegret lub udko z kaczki confit z sosem wiśniowym, glazurowanymi warzywami korzeniowymi oraz ziemniaczki w mundurkach. Na zakończenie uczty czeka słoneczna szarlotka z bitą śmietaną lub sernik nowojorski ze słonym karmelem i owocami.

Loft 2.0

Loft 2.0 Restauracja Olsztyn dawniej Staromiejska 2.0 to miejsce znane wszystkim Olsztynianom. Nowa odsłona powstałej w 1958 roku restauracji zawitała na kulinarną mapę Olsztyna w 2023 roku. O menu dba Chef’owa kuchni Magda, której regionalne specjały podawane są w nowatorskiej odsłonie. Z okazji RestaurantWeek® w popisowym menu na przystawkę: wegetariańska kaszanka z kalarepą, espumą chrzanową, chipsami z topinamburu i chutney’em z gruszki (menu A) lub krem z białych warzyw z chałwą i oliwą ziołową (menu B). Danie główne to: pierogi z wędzonym pstrągiem z ciasta szpinakowego z sosem kaparowym, jarmużem i oliwą ziołową (menu A), a alternatywna propozycja to pierś z kurczaka supreme sous vide, puree z pieczonej pietruszki, kiszona rzodkiewka i sos demi glace. Na zwieńczenie uczty do wyboru: tarta z musem malinowym i bezą z pudrem z hibiskusa na czarnej ziemi lub ptyś z kremem z czarnej porzeczki z kruszonką i złotym pudrem, podane na mchu. Pośpiesz się z rezerwacją- stoliki szybko znikają!

Hotel Pirat

Hotel położony jest nad samym brzegiem jeziora Ukiel w Olsztynie. Restauracja proponuje menu inspirowane kuchnią regionalną po Rewolucjach Magdy Gessler. Na przystawkę w menu włoska zupa minestrone lub sznycelek kapuściano-wieprzowy podany z jajkiem poche z sosem paprykowym. Danie główne to królewska dorada w sosie śmietanowym, podawana z ryżem curry i warzywami na parze, lub karkówka faszerowana orzechami i ziołami podana z puree ziemniaczano-szpinakowym z mizerią z ogórków i pomidorów. Kulinarny happy end to dwa desery do wyboru: gruszka gotowana w czerwonym winie podana z waniliowym sosem, czekoladą i lodami waniliowymi lub czekoladowo-miodowe ciasto spartak z polewą truflową i sorbetem mango.

Daj się wciągnąć w wir kulinarnych newsów w okazyjnej cenie!

RestaurantWeek® jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych Chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.

Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje Chefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów w świecie restauracji.

Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku,oraz w Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Smakuj poranek z Breakfast Weekiem!

Wiosennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy Festiwal śniadań na mieście - Breakfast Week. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98zł. Na porannym Festiwalu spróbujesz popisowego śniadania z kawą na napoju roślinnym od Alpro. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza - bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!

Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.

Najlepsze stoliki szybko znikają - do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ i https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 13 marca 2024 - 24 kwietnia 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews! - Warmińsko-Mazurskie Nasze Miasto

Wróć na elblag.naszemiasto.pl Nasze Miasto