MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wyjątkowy karp pieczony w piekarniku na Boże Narodzenie. Poznaj przepis na karpia w wersji fit. Poradzą sobie z nim nawet nowicjusze

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pieczony karp w piekarniku można podawać z chrupiącymi migdałami.
Pieczony karp w piekarniku można podawać z chrupiącymi migdałami. Getty Images/TeresaKasprzycka/zdjęcie ilustracyjne
Karp tradycyjnie zajadany jest w czasie wieczerzy wigilijnej. Przygotowując karpia z piekarnika, nie trzeba stać w kuchni, czuwać w trakcie smażenia, a także ominie się duszący zapach mąki podsmażanej na oleju. Zobacz, jak przyrządzić karpia w piekarniku.

W skrócie

Na wigilijnym stole najczęściej spotykamy karpia panierowanego. Karp pieczony to alternatywa dla dobrze znanych dań z karpia. Szczególnie że przygotowując go, nie trzeba stać w kuchni przez długie godziny. Wystarczy doprawić karpia, włożyć go do brytfanki i upiec w rozgrzanym piekarniku bez stania przy patelni.

Karp z piekarnika – przepis na Boże Narodzenie

Liczba porcja: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg karpia,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 10 ml oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula.

Jak zrobić pieczonego karpia?
Przygotowanie:

  1. Karpia należy umyć, obrać z łusek i oczyścić z wnętrzności.
  2. Następnie rybę trzeba osuszyć papierowym ręcznikiem i dokładnie natrzeć mieszanką soli i pieprzu.
  3. Karpia należy ukośnie naciąć w 2-3 miejscach.
  4. Cebulę i czosnek należy obrać z łupiny. Czosnek należy włożyć w przygotowane wcześniej nacięcia w karpiu.
  5. Cebulę należy przelać wrzątkiem i pokroić w plastry.
  6. Naczynie żaroodporne trzeba wyłożyć posiekaną w piórka cebulą. Na niej należy położyć przyprawionego karpia.
  7. Rybę należy wysmarować olejem rzepakowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza.
  8. Karp z piekarnika jest upieczony po 30-40 minutach.

Dodatki do pieczonego karpia

Upieczona ryba świetnie smakuje skropiona sokiem z cytryny. Można ją także podać z sałatką jarzynową albo z ćwikłą z chrzanem. Karp z piekarnika podawany w ramach codziennego obiadu można zjeść z frytkami, purée ziemniaczanym lub pieczonymi warzywami korzennymi. Pieczony karp znakomicie łączy się ze smakiem sosu czosnkowego. Podając pieczonego karpia można też sięgnąć po jedną z surówek do ryby.

Filety z karpia z piekarnika

W podobny sposób można doprawić filety z karpia albo rybę podzieloną w dzwonki. Warto pamiętać, że ryba podzielona na porcje i rozłożona na blaszce będzie potrzebował mniej czasu, niż ryba pieczona w całości. Wystarczy około 20-30 minut, aby cieszyć się rozpływającą w ustach rybą.

Czy karpia pieczemy pod przykryciem?

Karp może być przykryty pokrywką od brytfanki lub naczynia żaroodpornego w trakcie pieczenia. Można też skorzystać z folii aluminiowej, która przyspieszy obróbkę termiczną. Warto pamiętać, że około 10 minut przed końcem należy zdjąć pokrywkę, aby ryba mogła się zarumienić.

Sprawdź także : Co zrobić z karpia? Najlepsze przepisy na świąteczną rybę. Oto 6 sposobów na przygotowanie karpia

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyjątkowy karp pieczony w piekarniku na Boże Narodzenie. Poznaj przepis na karpia w wersji fit. Poradzą sobie z nim nawet nowicjusze - Strona Kuchni

Wróć na elblag.naszemiasto.pl Nasze Miasto